Salam dari Senaling,
Hari ni nak kongsi resepi kek. Kek ni aku enjoy makan, sedap dan yang yer nya aku sukar rasa karamel. Kehkeh. Ulang-ulang aku buat, Alhamdulillah kali ketiga menjadi, keempat dan kelima. Kongsi resepi ngan kakak pun menjadi. Jadi aku declare kek ini pasti jadi, InshaAllah.
Resepi aku ambik dari IG: rosehayati. Terima kasih!
Bahan-bahannya:
(A) 2 cawan gula, karamelkan dengan 2 cawan air panas. Sejukkan. Api jangan kuat nanti hangus gula, kek rasa pahit (pengalaman mengajar). Dan 2 cawan gula tu tak banyak, tak manis sangat, just nice (tuk aku lah).
Bagi yang tak tau nak wat karamel, meh aku cerita. Letak 2 cawan gula dalam periuk ke kuali non-stick ke. Jaga api, jangan kuat sangat nanti hangus gula tu. Sampai la dia cair semua, masukkan 2 cawan air panas. Jaga-jaga, nanti dia berdesir kuat. Kalau periuk kecik, double jaga-jaga masukkan sikit-sikit air panas tu.
(B) 1 cawan susu cair, panaskan dengan dua sudu butter/marjerin. Dua sudu sedang-sedang, jangan membukit kang rasa muak (pun pengalaman mengajar). Sejukkan.
5 biji telur gred Speedmart (saiz sedang), pukul manja-manja ja. Tak perlu sampai berbuih bagai.
1 penutup esen vanilla. Kacau.
Campurkan bahan B. Kacau.
Satu setengah cawan tepung gandum. Kacau
2 sudu kecil soda bikarbonat. Kacau.
Campurkan bahan A. Kacau.
Siap tuk dipera. Aku pernah perap 1 jam, 3 jam dan hampir 5 jam. Alhamdulillah menjadi sarangnya.
Tapis, sebelum dikukus 1 jam.
Kejadiannya bila dibiarkan 1 jam lebih.
Kejadiannya bila dibiarkan 3 jam.
Kalau korang suka kek ni, aku cadangkan cubalah. Ini resepi yang ketiga aku cuba dan yang inilah aku boleh nampak sarangnya (walau pun aneh-aneh). Insha Allah setiaku disini. Tak cari yang lain dah.
Selamat berkek di bulan Ramadhan, confirm tak habis makan.
Boleh infak tuk menu moreh di surau taman.
Tiba-tiba jadi pantun dua kerat 😉.
End and tata for now...
No comments:
Post a Comment