Monday, November 13, 2017

Resepi Mudah : Ayam Panggang

Salam dari Senaling,

Menghoda tak titew?
tiada kesalahan ejaan pada ayat di atas heeee

Masa balik kampung ritu aku ajak akak sulong aku wat makan-makan. Aku order suh dia wat Pavlova ja, tetiba dia buatkan sekali ayam panggang sebab anak dia alergi makan seafood. Disebabkan itu aku takdelah beli bahan-bahan tuk perap ayam.

Aku siiiibuk prepare Shell Out, tau-tau ayam panggang dah siap. Aku agak Shell Out aku mesti menjadi menu paling outstanding hari tu, sekali ayam panggang yang akak aku wat pun sedapnya la haiiiii. 

Aku tanya sal resepi, tak sangka punya simple bahan-bahannya.

Bahan-bahan punya simple tak tipu:
Ayam seekor
Sos lada hitam
Madu
Lada hitam biji (tuk rasa lada hitam lebih kaw, tak letak pon tapa)
Sos tiram (tak letak pon tapa)
Garam, gula, bahan perasa
Kalau letak sos tiram jangan letak garam banyak ngat sebab sos tiram da masin.

Kalau dapat perap 24 jam. Tak dapat tapa, kakak aku perap lima jam je kot. Awesome ja rasanya. Licin. 

Aku selalu fikir wat perapan ayam panggang ni leceh. sekaliiii... ini ja?

Cara masak :
Kaedah pertama : Kat umah mak, akak aku microwave kan pastu nak kasi effect berminyak masak atas dapur gas lak guna pemanggang ajaib, sekejap ja janji nampak menggoda.

Kaedah kedua : Kat umah akak ipar, aku guna resepi yang sama terus masak atas dapur gas guna pemanggang ajaib. Jenuh lak nak jaga ayam, sebab mentah lagi masa mula masak.

Kaedah ketiga : Nak mudah bakar dalam oven je lah, ayam jaga diri sendiri. Api atas bawah, set suhu 200, masak sampai masak 😁. Susah nak agak masa dan suhu sebab lain oven lain gayanya.

Tu aje. Mudah kan?

1 comment:

Lynd Abu Bakar said...

macam mudah je. boleh cuba ni.