Friday, February 7, 2014

Wall Climbing, Extreme Park Shah Alam

Salam dari Jugra,

Seperti yang dijanjikan dan dinantikan. Eh? Dinantikan ke? Sementara jari jemariku masih lagi sakit-sakit, nak menggenggam pun dah macam orang Parkinson. Sementara luka masih berbaki. Sementara ketiak dan tangan masih lenguh-lenguh secara berpakej. Maka adalah lebih baik jika aku update sal aktiviti Wall Climbing ni laju-laju. Baru feel lebih gittew.

Apa-apa hal, meh aku perkenalkan dengan team panjat dinding pada hari yang bersejarah itu. Sumer pertama kali memanjat, maksud aku panjat dinding, kecuali adik manis yang paling kiri tu. Dia ex-spider woman.



Perancangnya ialah yang baju merah tudung pink a.k.a aku. Suka cari hal, suka cari pasal. Anyway, thank you for coming friends. Really appreciated it!

Sesampai ja Extreme Park ni terus nampak dinding yang kami bakal nak panjat nanti. Dah tak nampak Pizza Hut atau Burger King kat sebelah tempat ni. Terus cari tandas sebab aku risau aku akan terkucil semasa aku nak memanjat nanti. Tangan mula menggeletar dan mengebas secara memvavi buta. Terasa jantung mengepam darah secara extra ke seluruh badan...nervous la pulak weh. 

Dalam mana-mana sukan extreme (eh? panjat dinding kategori extreme ke?) ofkos akan ada orang yang akan bagi briefing on how and how. Mesti dengar betul-betul sebab ia lebih kepada keselamatan kita sebenarnya. Habis ja briefing, maka leh mula memanjat. Disebabkan excited maka tiada lansung adegan tolak menolak terjadi. Sumer pun willing nak jadi orang pertama yang memanjat. Mungkin sebab kami kena bayar sendiri. Cer free, mesti main tolak-tolak juga aku rasa. Macam ada pengalaman je kan? Hehe

Tips panjat dinding. Macam legend ja nak mention panjat dinding dari Wall Climbing kan? Haha. Ni kalau pencinta bahasa baca, marah benor aku rasa dia nanti. 

Apa tadi? Oh, tips dan info panjat dinding yang perlu 'orang kali pertama cuba' tahu.

1. Dinding-dinding ni telah dinomborkan sebenarnya. Memang dia tak tulis nombor tu kat dinding, jangan pulak ko cari, tapi memang ada nomborlah. Nombor 1, 2, 3, 4 dan seterusnya. Nombor yang kecil menunjukkan kepayahannya berada di aras rendah. Makin besar nombor makin susah nak naik. Jadi tips pertama dari aku ialah, bermulalah dengan dinding 1 atau 2 dulu. Bila dah naik dan terdetik dialog -> "Ni ja ?", aku cadangkan kau maju terus ke dinding 3. Jangan bazir tenaga di dinding 2. Tapi kalau kaki pun dah goyang, rasa gayat mual dan sebagainya baik panjat dua dinding dengan nombor rendah ja dulu.

Perkenalkan dinding dan nombor ajaibnya dari kiri ke kanan. Dinding 3, 2, 1 dan 4.

Masa ni aku nga panjat dinding 1. Kemain adik tu cakap, "Laju je kak". Memanglah laju sebab dinding 1. Cer tengok nanti aku panjat dinding 3. Mesti kau rasa nak tarik balik apa yang kau cakap tadi dik...^_^

2. Pakaian dan kasut. Aku citer kasut dulu. Kasut terbaik tuk panjat dinding aku rasa ialah kasut ala-ala kasut kung fu atau tapak rata.  Kalau takde leh ja sewa kat sini, baru RM5.00 sepasang. Tayah la kot nak beli, melainkan kau nak panjat dinding hari-hari wat part time job sapu sawang Menara KL. Pakaian pulak aku cadangkan pakailah suar panjang dan baju berlengan panjang. Bukan apa, kebarangkalian untuk korang panjat jatuh panjat tu besar. Maka, harapan nak tersagat kulit dengan dinding tu pun sama besar.

3. Mana kena kuat? Tangan atau kaki? Jawapannya, ialah tangan. Kaki lebih kepada sokongan tapi tangan mesti kuat. Jadi bolehlah nilai keupayaan diri sendiri. Kalau macam aku, aku kuat tang kaki. Tangan memang lemah lagi lembut. Macam mana aku tau? Sebab aku kalau melompat dan berlari tu riang ria ja. Tapi kalau suh aku buat pumping 11 kali pun boleh menyebabkan air mata tumpah ke bumi.

4. Tak risau jatuh? Insha Allah tak jatuh sebab orang yang menjaga kita kat bawah tu (maaf aku tak tahu patut panggil apa) bertauliah, berpengalaman dan tahu serba serbi sal panjat dinding ni. Ada satu alat tu, macam namanya lock. Macam k. Dia akan lock supaya kau tak terlorot jatuh sampai bawah dengan kadar pecutan yang tinggi specially masa nak turun atau masa tangan kau terlepas dari memaut batu masa memanjat tu. Fikir yang baik-baik. Insha Allah semuanya akan dipermudahkan.

Dia akan bertahan macam ni. Lock yang aku cakap tu ada kat pinggang dorang. Insha Allah sumer akan baik-baik saja.


5. Peralatan memanjat dan bayaran. Peralatan memanjat disediakan oleh pihak Extreme Park (Official Website -> http://www.hikersclimber.com ). Dengan bayaran RM25 sejam kau dah boleh memanjat dengan peralatan lengkap kecuali kasut. Tapi aku ternampak kat brosur dia (selepas kami habis aktiviti....cis) yang tiga kali memanjat baru RM10. Pakej climbing for fun namanya. Aku rasa kalau datang dalam kumpulan besar macam kami ni ada baiknya amik pakej tu dari bayar RM25 sejam. Sebab sejam untuk 8 orang memanjat macam tak cukup ja.

Tak cukup ke tak larat dah. Haha. Tiga kali panjat is enough for me. Lebih dari tu aku rasa aku tak mampu. Aku sampai ta tahu samada aku ada tangan atau tidak lepas memanjat tu. Sungguh.

6. Masa dan tarikh. Masa tak kisah sebab dia indoor. Matahari pacak atas kepala pun tada hal. Kalau bajet nak pakai sunblock pun OK, sebab aku pun pakai. Menjaga sangatlah kunun-kununnya. Tarikh, aku tak tahu keadaannya waktu hujung minggu. Tapi aku selalu sangka, kalau namanya hujung minggu memang biasanya akan penuh. Kalau berkelapangan masa weekdays, lebih tenang weekdays rasanya. Tada lah malu orang lain tengok-tengok kau kecoh kat atas nun. Hehe. Kecoh atas dan bawah.

7. Orang gayat leh panjat tak? Jawapannya ya. Sebab one of us is gayat. Menggeletar kaki dia masa sampai kat atas. Tapi yang lebih penting ialah akhirnya dia sampai juga untuk dinding 1 dan 2. Lupa nak cakap tahniah. Jadi gayat bukan alasan k. Ciptalah alasan lain seperti jadual pack ke atau apa-apalah...

8. Paling mencabar ialah bila di dinding nombor 3 dan ke atas. Batu-batunya dah tak serapat dinding 1 dan 2. Masa tu kena pandai bajet nak panjat mana, nak paut di mana. Kaki kiri patut di mana, kaki kanan patut di mana. Permainan mental selain fizikal perlu di sini. Motivasi dari rakan-rakan dan diri sendiri. menjadi pendorong yang kuat.

Tau tak dorongan apa yang lebih kuat? Dorongan dari sudut kepuasan. Sesuatu yang kau rasa kau susah nak capai dan seperti mustahil nak gapai. Segala susah payah, tenaga yang dikerah, perit jerih, akhirnya berjaya juga dimiliki...Perasaannya susah nak digambarkan. Hampir sama macam perasaan aku ketika mendaki Kinabalu, part nak sampai Gunting Lagadan tu...ah teremosi pulak aku...T_T

Apa-apa pun, semua ini kenangan dan pengalaman. Menyesal memang takde dalam fikiran.
Walaupun tangan calar balar. Walau pun upper body sakit lenguh habis-habisan.

Aku puas. Aku gembira. Walau pun hanya mampu wat peace di dinding 3...^_^

Eh!TuAjeLahKali.Bye!

1 comment:

nini said...

Wow...teringin nak buat...one day...