Monday, May 2, 2016

Pesta Buku Kuala Lumpur, MAEPS Serdang

Salam dari Senaling,

Alhamdulillah belum pernah lagi miss mengunjungi Pesta Buku setiap tahun sejak tahun 2010. Daripada tak tahu nak beli apa (sebab follow member secara memvavi buta) hinggalah sekarang dah pandai plan nak beli apa dan nak ke booth mana.
 
Aku bagi lima bintang kepada diri sendiri atas anjakan paradigma yang awesome ini. Heee

 
Buat pertama kalinya, PBAKL akan diadakan di MAEPS, Serdang. Bermula pada 29 April - 9 Mei 2016. Wow, sebelas hari. Takan taleh spend satu hari di sini kan?

Tahun ni agak berbeda gaya aku ke Pesta Buku. Aku naik bas kolej. Tempat aku bernaung sekarang memang akan mengadakan rombongan Cik Kiah ke Pesta Buku. Kira macam annual event gitu. This year leh join, maka tanpa berlengah lagi aku bagi nama pada Incik Bos untuk sama-sama memeriahkan rombongan Cik Kiah pada 29 April yang lepas.
 
Janji jam 7.30 pagi, tapi seperti yang ku duga, lambat hampir satu jam. Tenang-tenang aja aku main Clash Royale masa menunggu tu. Adat menumpang haruslah chill, ye dak?
 
Akhirnya, jam 11 tepat kami sampai ke MAEPS Serdang. Paling surprise bila Encik Tengku (kira macam ketua rombongan Cik Kiah) buat announcement bahawa kami akan pulang pada jam 1 petang. Dua jam di Pesta Buku? Dua jammmmm???
 
Guess what? Actually aku tidaklah begitu terperanjat. Seperti sudah dibisik-bisikkan di minda bahawa aku akan balik naik kenderaan awam. Mental dah bersedia. Haaaaa... Macam tu. Asalnya pun memang nak date ngan member dari KMS. Tu yang da plan awal nak balik sendiri.
 
Walau pun member KMS tersebut ta dapat gi atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan. Aku tetap balik sendiri.

Dengan member yang ini. Hehe.

Aku ni acah-acah je macam berani nak balik sorang-sorang naik pengangkutan awam yang route nya first time nak cuba. Alhamdulillah ada kawan sudi nak follow kegilaan aku ni. Dan dia exUPM. Dah biasa naik komuter balik kampong dia kek Pilah masa belajar dulu. Jadi confident level jadi lebih tinggi. Alhamdulillah.


Poster ni yang buat aku bersemangat nak balik naik pengangkutan awam. Shuttle bus percuma ke komuter. Moral cerita : Kalau kami yang duk Kuala Pilah gigih datang ke PBAKL dengan pengangkutan awam. Apatah lagi yang duk dekat, dan yang boleh datang ngan kenderaan sendiri. Parking dia besar giler kot.

Pendekkan lagi cerita; korang bacalah poster di bawah ni.

Banyak kemudahan dan semuanya membahagiakan. Terutamanya surau. Besar dan selesa.


Aku dah pandai membeli bahan bacaan tuk diri sendiri. Kalau dulu aku beli banyak buku untuk anak-anak je. Kali ni aku beli empat buku berbanding tahun lepas, cuma satu buku. Aku gemarkan bacaan yang santai dan penuh motivasi. Yeah aku dah boleh mengenalpasti genre buku kegemaran aku akhirnya. After six years! Dah nak menginjak usia 38 tahun 7 hari lagi (ehem ehem), baru nak enjoy membaca. Semuanya bermula dari Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur. Semuanya bermula dari rakan-rakan yang sudi mengajak.

Akhir kalam;

Hadis al-Bukhari dari Abu Musa al-Asy'ari, bermaksud: "Diumpamakan rakan yang soleh dan rakan yang jahat ialah seperti (berkawan) dengan penjual minyak wangi dan tukang besi. Penjual minyak wangi tidak akan mensia-siakan anda, sama ada anda membelinya atau hanya mendapat bau harumannya. Tukang besi pula boleh menyebabkan rumah anda atau baju anda terbakar, atau mendapat bau busuk."

Kira-kiranya aku ni berkawan dengan penjual minyak wangilah. Kan?

Tu aje. Bye!
 
 kredit buat laman web http://kualalumpurbookfair.my/ untuk semua poster di atas.

No comments: