Tuesday, June 7, 2016

Fairy Cave, Wind Cave & Tasik Biru

Salam dari Senaling,

Mari #throwback journey di Sarawak. Kira last la kot entri travelogue ke Kuching ni.
Setel di Miri
Gua Niah
Tusan Beach & Canada Hill
Taman Awam Miri & Miri City Fan
Miri Crocodile Farm & Grand Old Lady

Kuching
Waterfront Kuching
Outdoor di Kuching is awesome, cumanya bila hujan terusik jugalah hati kecil ini. T_T
 
Angin semakin kuat, immediately lepas kami habis explore Kampung Budaya. Can I say immediately? Aku rasa memang immediately... (Exploremate tolong komen sikit nanti)

Alhamdulillah. Ya, syukur pada Allah sebab Dia telah perkenankan doa kami. Kami mohon dipermudahkan segala urusan (pastu list kan semua itenary dari Miri sampai Kuching yang kami rancang untuk pergi) dalam group wasap. Semuanya diperkenankan. Dari Miri lagi aku dah perasan. Sampai destinasi, walaupun awan berarak mendung dan hujan renyai, tapi bila sampai destinasi mesti cuaca cerah. Subhanallah, nikmat Allah mana lagi yang aku mahu dustakan? Mana?

Tapi yang ini, ialah plan adhoc. Tak sangka habis explore tiga tempat (Kampung Budaya, kaki Gunung Santubong dan Damai Beach) dalam masa setengah hari ja - sebab tempat dekat-dekat. Jadi apa salahnya kami ke Tasik Biru, Fairy Cave dan Wind Cave yang terletak di satu daerah pulak kan? Disebabkan itenary ni tak tersenarai dalam itenary yang didoakan saban hari, maka turunlah hujan rahmat bila kami tiba di destinasi adhoc tersebut.

Ada la rasa ralat sikit sebab aku manusia biasa. Hikmahnya; menyebabkan aku berazam nak bawa family pula ke Kuching. Mihmih. Dah tiga tahun berturut-turut ke Langkawi. Moh kita tukar angin pulak nanti ya. Insha Allah. Aamiiin.

Pssttt... info. Untuk pengetahuan semua, mencari masjid tidak semudah macam di Semenanjung. Jadi kalau dah nampak masjid tu, berhenti dan solat ja terus k.

Tasik Biru,, Fairy Cave & Wind Cave letaknya di daerah Bau. Jadi boleh habis explore tiga tempat ni dalam masa setengah hari. Perjalanannya ke dua gua tersebut tidaklah sehavoc ke Gua Niah. Tapi worth it tuk masukkan destinasi ni dalam itenary terutamanya kalau anda minat outdoor!

Hujan yang mencurah. me'limit'kan perjalanan kami. Pintu masuk ke Fairy Cave tutup terus. Berkunci bermangga. Bahaya agaknya nak naik tangga dalam keadaan hujan macam ni walau pun belum masanya tuk di tutup.
 
Hujan tapi tegar nak bergambar juga di signage ni.
 
Kami ke Wind Cave pula lepas tu. Wind Cave dibuka. Tapi kami dicadangkan untuk meninjau gua pertama sahaja atas faktor keselamatan. Aku boleh bayangkan, kalau cuaca baik. Perghhhh mesti lagi best ni. Tak mengapa, ada rezeki lagi tu tuk aku bawa keluarga pulak nanti.
 
Ini ja picture yang jadi. Selebihnya... T_T
 
Dan destinasi terakhir ialah ke Tasik Biru. Masa ni, hujannnn... fuhhhh.. Memang lebat habis. Cats and dogs omputih kata. Tapi nak juga nak juga...

Can you see the cats and dogs? Lebat teruk tapi bertuah sangat dapat kawan travel yang giler nak layan semua kegilaan ini. Bahahaha
 
Maka selesailah itenary kami pada hari kedua di Kuching. Alhamdulillah. Best sangat ke sini. Nak datang lagi tahun depan rasanya sambil kuis-kuis mouse sebab leh tahan juga harga tiket flight nak bawa lima orang ke Kuching. Mihmih

Mengharap sangat moga bermanfaatlah entri-entri ku buat insan-insan yang ingin ke Miri atau Kuching, terutamanya bagi yang suka bertadabur mencari cinta Allah melalui alam. Perghhh ayattt. Tapi betul kot, sebab kami memang banyak spend masa tuk sight seeing daripada shopping/ food hunting. :)

Bayangkan, empat hari tiga malam tanpa proper lunch. Antara senarai lunch kami ialah KitKat, biskut Tiger, roti Gardenia, pisang goreng, dan burger jual depan sekolah tuk budak sekolah tapi kami sapu juga. Hehe. Tapiiii kan... sekali shopping; amek kau.... tiga jam dalam satu kedai ja. Haha.
 
Dasar perempuan dan bermanfaatlah hendaknya perkongsian ini. Aamiiin. :)
 
Bye loves

No comments: