Sunday, January 1, 2017

Terima Kasih Alhamdulillah 2016. Aku Akan Merinduimu.

Salam dari Senaling,

Adios 2016. Bienvenido 2017.

Aku bersyukur dengan 2016. Banyak impian aku Allah tunaikan. Terutamanya kembara cuti sekolah baru ni. Aku rancang tuk kembara keliling Malaysia lepas aku pencen, iaitu selepas 7 Mei 2036. Tapi Allah izinkan aku travel dari Senaling sampai Kangar Perlis dalam keadaan sihat sejahtera pada tahun 2016. Perancangan Allah untuk aku lepas pencen, aku berpeluang keliling dunia rasanya. Hehe. Amiiin.

Tahun 2016 menyaksikan aku join tiga event fun run. Kalau sebelum ni aku rasa jogging ni sungguh puiii tapi rupanya tidak pun. Tapi namanya aku nak jog setiap petang tu tidaklah juga. Aku main mix n match. Cycling, hiking, jogging, Zumba, netball, brisk walk waima tuju kasut semua aku layan. Asalkan keluar peluh. Asalkan aku berusaha ke arah gaya hidup sihat.
 
Pertengahan tahun 2016, Allah tunjukkan jalan untuk memudahkan hidup. Asalnya terbaca dekat FB link orang share sal minimalist lifestyle di JepunAku tertarik betul ngan gaya ni. Lepas dari tu, aku google berhabis sal minimalist. Asalnya aku ingat hanya tuk barang-barang ja, tapi bila makin banyak artikel aku baca, rupanya minimalist ni termasuk sekali gaya pemakanan, duit, dan hampir segala aspek dalam hidup kau.
 
Susah nak apply minimalist lifestyle tetiba-tiba. Perlu masa. Aku ni plak fesyen tak sabar. Tergedik-gedik rasanya nak meminimumkan segala macam mende. Dengan segala kegedikan itu pun Allah sudi tunaikan impian aku. Aku dapat rumah sewa yang lebih baik serba serbi. Faham-fahamlah bila pindah rumah ni kan. Memang banyak gila mende yang aku let goNow di rumah baru dapatlah minimalist tu di aplikasikan hampir 50%. Perangai ja baru 30% berjaya diminimalkan. Huhu
 
Awal Disember 2016, Allah temukan aku dengan cara nak isi jiwa. Leh baca link ni sebab penceritaan blogger idola aku ni di blog beliau sangat santai, bagus, mudah, ringan cool chill ja. Tapi memang kena kat diri sendiri lah. Bacalah. Mana tau dapat ilham seperti mana yang aku sedang cuba. Moga istiqamah hendaknya. Tolong doakan. Mengikut sejarah, level hangat-hangat tahi ayam aku ni leh tahan tinggi jugalah. Aku ulang banyak kali baca entri yang sama kalau kehangatan tahi tu meningkat takuk Celciusnya. Setakat ni menjadi taktik tersebut. 

Di bulan-bulan terakhir sebelum 2016 berakhir, Allah bagi aku peluang untuk rasa gembira dengan pencapaian pelajar. Mula tu gembira dengan pingat perak bola keranjang lelaki dan perempuan pada KAKOM edisi 2016. Lepas tu bergembira pula dengan keputusan keseluruhan PSPM I pelajar PDT Sesi 2016/2017. Terutamanya untuk subjek Sains Komputer. Sungguh-sungguh aku tumpang happy atas usaha durang. Percentage usaha aku tak setanding usaha durang tuk subjek ni.
 
Syukur syukur syukur, Allah kurniakan kesihatan yang berpanjangan untuk kami sekeluarga. Adalah sikit flu, demam, batuk-batuk. Plaing terkesan, untuk penutup tirai 2016 Incik Suami kena lepto (kencing tikus), tapi very mild lepto. Allah nak beri ingatan mesra. Dia suruh kita meminta padaNya. Disebabkan lepto, aku belajar meminta. Minta yang sungguh-sungguh.

Banyak sungguh nikmat yang aku dapat sepanjang tahun 2016. Tak tertaip aku satu per satu. Namun aku berdoa bersama nikmat tersebut, datangkanlah rasa syukur dalam satu pakej. Aku berdoa moga semua makhluk atas muka bumi diberikan nikmat yang sama. Tak dapat sama, lebih dari yang aku dapat pun takpe. Bayangkan kalau Allah tunaikan permintaan aku ni. Sejahtera satu dunia korang. Subhanallah!

2016 memang sangat-sangat membahagiakan atas segala kurniaNya.

Semoga 2017 super duper membahagiakan. Insha Allah. Amiin.

Bye loves!

1 comment:

Firdaus Mirza said...

http://firdausmartial.blogspot.my/2017/03/otaku-hello-guys.html