Sunday, March 5, 2017

Hanoi Vietnam 2017: City Tour Part 2

Salam dari Senaling,

Tips penting untuk buat City Tour di Hanoi;

"Don't panic. Don't run. Above all, don't change your mind. (keep on moving)" 
~taken from article Hanoi Last Minute, September 2011

Sebab banyak jalan yang ingin kita lintas nanti. Nak tunggu jalan clear baru nak lintas macam di Malaysia, masak cekodoklah.

Selepas berjalan kira-kira 2.4 km untuk explore Hoa Lo Prison dan Temple of Literature kami ke tempat seterusnya iaitu

Ho Chi Minh Museum (Bao Hang Ho Chi Minh). Bayaran masuk VD30 000.

Ketika kami sampai ke sini, muzium ni ditutup. Rehat. Buka semula jam dua. Jadi kami amik kesempatan lepak di kedai buah berdekatan tuk makan makanan yang confirm halal. Memang play safe je kami. Tanak tunggu lapar baru nak cari makanan. Sambil-sambil massage kaki masing-masing.

Muzium buka ja, kami serbu beli tiket. Masuk dalam muzium terus panjat tangga naik tangkat paling atas.

Nampak Pakcik Ho.

Orang Vietnam sangat menyanjungi pemimpin merangkap presiden pertama durang ni. Sangat sangat. Kalau baca sejarahnya, memang beliau sangat zuhud dan telah mengorban masa, tenaga dan usianya untuk membebaskan Vietnam dari cengkaman Perancis.

Di Malaysia, seperti Tunku Abdul Rahman lah lebih kurang.

One Pillar Pagoda (Chua Mot Cot). Tiada bayaran masuk.

One Pillar Pagoda ni letaknya depan ja gerai buah tempat kami lepak makan buah-buahan sementara menunggu muzium buka. Istimewanya pagoda ni ialah terbina di atas sebatang tiang. Tah macam mana orang dulu-dulu buat segala mende istimewa seperti ini. Tak terjangkau dek akal.

Kena rajin selongkar discovery channel. Kot ada.

Ho Chi Minh Mausoleum (Lau Chu Tich Ho Chi Minh)

Di sinilah bersemadinya Pakcik Ho. Dibuka pada awal pagi sahaja dan katanya orang beratur hampir 2 km untuk melihat mayat beliau yang telah diawetkan. Kawalan keselamatan sangat ketat. Sangat-sangat. Pijak garisan pun kena priiiitttt. Lama-lama nak amik gambar depan ni pun kena priiitttt.

Kami tak masuk pun sini sebab dah lambat. Kalau cepat pun mungkin tak pergi juga sebab tak sanggup nak beratur sampai 2 km.

Kawasan luas depan makam ni namanya Ba Dinh Square. Punya panas masa ni, kami wefie tapi ta nampak apa di skrin fon. Haha. Pakai klik klik klik ja. Alhamdulillah apa yang patut nampak, nampak.

Presidential Palace (Van Phong Chu Tich Muoc). Bayaran masuk VD40 000


Ho Chi Minh House (Nha San Bac Ho) nun ditutupi pokok nyiur melambai seberang tasik. Bayaran masuk sekali dengan Presidential Palace. Ditutup jam 4.00 petang.

Presidential Palace dan Ho Chi Minh House berada dalam satu kawasan berpagar. Sekali bayar dah boleh meninjau dua kawasan ni. Presidential Palace hanya boleh dilihat dari jauh, arah aku amik gambar tu. Rumah Ho Chi Minh yang boleh masuk. Tapi disebabkan orang ramai. Laju ja semua orang tawaf keliling rumah.

Apa highlight di sini? Cara hidup Pakcik Ho yang zuhud. Bahasa hipster, minimalist. Ada Presidential Palace yang tersergam indah (gaya binaan Perancis) pakcik Ho ta nak duduk di situ. Asalnya dia duduk sekali di kuarters pekerja. Tapi kerajaan bina rumah (macam rumah kampung) menghadap tasik tuk dia. Barulah dia sudi nak berpindah.

Semua attractions di atas berhampiran antara satu sama lain. Boleh explore semua tu tapi aku cadangkan ikut susunan (kalau tak mo lutut longgar). Pergi dulu Presidential Palace dan Ho Chi Minh House. Keluar dari kawasan tu gi lalu amik pic sikit-sikit di One Pillar Pagoda. Masuk muzium Ho Chi Minh dan baru ke Mausoleum Ho Chi Minh sambil-sambil bergambar di Ba Dinh Square.

Jarak dari Temple of Literature ke Muzium Ho Chi Minh ialah 1.5km bersamaan 20 minit perjalanan (Anggaran rujuk dari Google Maps.)

Alhamdulillah selesai Part 2. Sambung Part 3 soon. Insha Allah.

Simpan untuk Part 3
Hanoi Citadel
Masjid Al Nour
Halal Retaurant : Restaurant Zaynab
Night Market

Dah siap entri Part 3, yeay :)

Indahnya kenangan. Luasnya pandangan. Alhamdulillah.

Moga bermanfaat. Bye!

11 comments:

Nadia Mn said...

Hi

Firdaus said...

Hi madam Scom

msyfqq said...

wowzers . pergi jalan-jalan tak hajakkk .

najmi_naim said...

Assalamualaikum wa rahmatullahi wa barakatuh and Hi madam :)

Nurhidayati said...

Hi madam hana :)

Siti Atikah said...

Hi Madam Hana:)

hanif hanafi said...

Hai saya udax baru belajar
kalau salah tolong jolokkan

ridz said...

hi madam

safwan kacak said...

hi madam

nur izzati said...

hi madam hana

aina said...

hi madam