Monday, March 13, 2017

Hanoi Vietnam : Halong Bay Part 3

Salam dari Senaling,

Dari cruise kami, naik bot sampai ke tempat (seperti sebuah pelantar) untuk mula berkayak.

Happiness is in the air!

Berbekalkan ilmu berkayak tahun 2002 ketika Program Bina Insan Guru, KPLI

Starting point.

Perghhh...gaya Lin macam pro beb 

Hahaha... Kenangan berkayak memang kelakar. Kami kayuh dengan betul, Alhamdulillah tapi paling lambat sampai ke spot-spot tertentu. Hung dah cakap kalau tak boleh nak berkayak atau tak yakin boleh ja pusing sekitar pelantar ni. Tapi... heiiii kami semangat sukan. Mestilah nak follow our group pusing sekitar Halong Bay. Semangat tu penting, padahal masa jauh kena tinggal berdebar jugalah aku sebenarnya. Tapi ajet cool.

Hung siap puji kami. Mesti dia tak sangka kami boleh berkayak follow group. Muka masing-masing innocent la katakan. Kahkah

Hung tak galakkan kami bawa kamera. Risau jatuh ke laut agaknya. Jadi terpahat dalam memori ajelah nampaknya tak dapat nak letak kat sini bagaimana kami berkayak melalui sebuah terusan pendek dan betapa berdebarnya aku bila ada bot besar lalu lalang, air berombak aku risau kami terlangkup. Alhamdulillah DIA ada. DIA jaga.

Lebih kurang satu jam disini, kami ke man made beach at Halong Bay.


Titop Island

Aktiviti di sini is my favourite, hiking! Dan swimming? Bulan Februari masih winter di Hanoi. Sejuk yang bukan main-main di Halong Bay sebenarnya. Bila hiking tak rasa sangat sejuknya, tapi swimming?


Masa yang diberikan ialah satu jam. Hung bagi sedikit penerangan, siap bagi tips. Hiking dulu baru swimming. Kalau sebaliknya, Hung risau ada yang keras basah-basah kena tiup angin di atas nun. Hehe. Disebabkan kami budak baik mendengar kata, kami hiking dulu. 

Hiking halfway, wahhhh nampak da clue apa yang bakal menanti di puncak.

Baru halfway dah macam ni cantik.

Sampai on the top of Titop Island.

 Cantiknya

Gugusan batu kapur di lautan. Subhanallah

Rasa nak menitis air mata tengok semua keindahan ni. Tah macam mana agaknya di syurga. Pengsan agaknya tengok cantik sangat. 

Orang ramai kat atas ni, aku ketik ketik amik pic, dan turun ke bawah. Ready tuk swimming. Ooo yeahhh...

Swimming versi aku. Celup kaki takat betis. Memadai dan berpadalah.

Dua ketul lagi tu, jenuh aku ajak turun 'swimming' sama-sama. Punya payah.

Akhirnya. Friendship sign lah tu kunun.

Dalam kesejukan yang mencengkam, ada yang betul-betul swimming. Salute!

Lepak tepi pantai, tunggu waktu nak balik ke cruise.

 Antara aktiviti yang boleh dibuat di Titop Island.

 Kedai makan/ngopi ada. Kedai souvenirs ada.

Aku terfikir-fikir kenapa kami tak mendekati tempat ni hanya sekadar amik pic. Ooooo... baru teringat pasaipa. Kami tak bawa duit! Mana tau ada tempat shopping. 

Kami awal kali ni menunggu bot tuk bawa kami pulang ke cruise.

Untuk semua aktiviti yang kami buat sepanjang di Halong Bay setakat ni, kami tak keluarkan duit lansung. USD143 tu dah termasuk semua. Untuk pengetahuan, nak masuk Titop Island pun kena bayar. Harga masuk aku rasa takdelah melampau sangat, tapi nak beratur tu yang aku tak tahan.

Kalau siap-siap ada tiket, leh terus masuk.

Itulah yang kami bayar tuk pakej kami yang aku rasa agak luxury ni. Berbaloi aku rasa.

Seperkara lagi, durang sangat care pasal keselamatan. Sangat. Masa nak masuk semula ke bot, Hung and the gang sediakan besen muat-muat tuk celup kaki supaya bot kurang berpasir. Orang beratur, aku turun nak celup kaki di tangga ja kot, heiiii menjerit Hung tak bagi.

Tu belum aku cerita aku kena priiittt dengan kapten kapal sebab cuba nak buat adegan Titanic di cruise. Heh

Sampai di cruise, mandi, rehat dan masa solat Hung dah ketuk-ketuk pintu. "Party timeeeee", katanya. Dah tahu awal tapi aku fikir siapa yang sampai awal pergila party dulu kot. Kami follow kemudian.

Naik ke atas, ohhhh durang nak cheers lebih kurang gitu. Dan ada empat wine belum tersentuh. Hehe. Kami tolak baik-baik dan offer pada group member yang lain. Actually party ni lebih kurang cam bersosial ah sesama group member. Disebabkan kami berempat, kami bersosial sesama kami je sambil kunyah keropok udang cicah sos. Aku nak try juga masuk dengar cerita-cerita travel durang. Tapi tak tahu nak masuk cane.

Sampai ke sudah kami berempat. Cuma ada yang mengusik-usik cenggitu. Paling friendly, cikgu dari Australia. Dia panggil kami "budak nakal". Sebab asyik lambat buat hal aku rasa,

Angin malam tu sejuk. Burrrrrr... Lepas party (aku leh dengar cruise sebelah siap pasang lagu cucuk langit), kami ke dining hall. Yeahhhh. Lapan menu lagi terhidang, Allahuakbar.

Sebelum dua menu ni, kami dah makan entree. Sup sayur kot.

Inilah spring roll vege version. Makanan tradisional Vietnam yang sangat popular. Mesti cuba!


Tiga menu yang terakhir. 

Masa lunch, ada crew datang tanya kami, boleh tak dia nak masak nasi goreng vege. Kami tanya macam-macam masa ni, sal minyak yang digunakan dan macam-macamlah. Bagus durang beri penerangan satu-satu. Jadi aku fikir, malam ni hidangan kami ialah nasi goreng vege je lah. Sekali tengok nasi goreng vege tu ialah salah satu dari lapan hidangan yang lain. Semua hidangan rasa sedap-sedap. Terbaik.

Alhamdulillah.

Sebenarnya ke Halong Bay Tour ni tak sepenat City Tour. Lebih relax. View cantik, tenang ja di sini dan new experience. Nak bawa mak ayah anak-anak kecik sesuai la ke sini. Nak honeymoon pun okay. Highly recommend!

Malam tu ada aktiviti tangkap sotong sebenarnya. Tapi aku macam terlupa sebab Hung tak highlight sangat. Ke dia highlight aku yang tak dengar. Hehe. Jadi menyotong je la kami atas katil.

Nyenyak kami tidur. Alhamdulillah.

Indahnya kenangan. Bertambah pengalaman. Moga bermanfaat. Bye!

No comments: