Sunday, October 14, 2018

Terracotta Warrior, Xi'an Part 1

Impian.
Akhirnya.
Jadi.
Kenyataan.

Teruja sangat bila sampai ke kawasan bersejarah ni. Walaupun orang ramai. Walaupun penuh sesak. Walaupun panas berdeting. Walaupun kawasan ni luas ya hamat. Tetap hati riang. Nampak tak betapa pepatah melayu ~ hendak seribu daya tu sebenarnya benar dan sahih!

Nak menyampaikan ke tempat membeli tiket punya jauh. Nampak ramainya pelancong di pintu masuk tak mematahkan semangat. Walaupun dalam hati dah terdetik homaiiii, pukul berapa boleh masuk ni?

Keadaan di dalam tak sedahsyat di pintu masuk. Positif sangat, kan? Walau pun ramai sebegini, membeli tiket tidaklah sampai sejam. Kaunter tiket banyak dibuka. Alangkan aku nak masuk Bukit Merah Lake Town Resort pun lagi lama aku menunggu. 

Tiket dah dapat, beratur lagi nak masuk site.

Dari bangunan kaunter tiket menuju gate di atas pun dah jauh. Dari gate nak ke site pun jauh ya bukan alang-alang. Nasib baik ada disediakan tram. Tapi kena bayar lain, di kaunter berdekatan dengan tram ni ja.

Lepas belek peta, semua decide nak naik tram.

Terima kasih tram.

Kalau nak berjalan pun tiada hal. Kekangan kami Insha Allah bukan kudrat, tapi masa. Cehhhhh masih tak mengaku dah tak lalu nak berjalan. Serius jauh dari satu tempat ke satu tempat yang lain. Kalau autumn syok juga nak layan berjalan kaki sekitar kawasan tempat bersejarah ni. Dan satu hari satu tempat ni ja kau layan, bukan sampai tiga tempat!

Tak perlu banyak alasan, dah naik tram da pun.


Sampai di kawasan utama, tersergam pulak kompleks yang lain. Arah mana nak pergi? Right is always the best, right? Ayuh rakan-rakan, ke kanannnnnn, pusing!


Sini dulu.

Pameran artifak gangsa pada zaman Dian.

 One of my favorite. Aku rasa orang Dian ni kreatif sangat buat monyet pusing keliling macam di atas.


 Gambar bokeh ni susah betul nak buat guna CSC. Untunglah kalau ada smartphone dual camera.


Teruja aku jumpa artifak gangsa. Selama ni tembikar, kayu atau batu. Cantik-cantik pulak tu.

Kat sini ja dah satu jam lebih. Belum jumpa para pahlawan tanah liat lagi ni.

Kembali ke Kompilasi Kembara Wilayah Barat China

No comments: