Da - Besar Pan - Pinggan Ji - Ayam
Ayam Pinggan Besar.
Pinggan dia memang besar, untuk seekor ayam (kampung). Kami kongsi makan berempat dengan abah driver. Jenuh nak habiskan. Kami, abah lebih tepat tambahkan dua pinggan laghman (macam keow teow aku tengok) bersama sayur (tuk Moi) tapi kami bedal sayur tu bersama-sama. Dalam Da Pan Ji, sayur yang ada dalam pinggan hanyalah cili hijau tu. Besar-besar dia potong. Rasanya, berempah. Agak pedas. Makan dengan cili bertambah pedas. Cuaca pulak panas. Ngam.
Cara nak makan, sepatutnya ratah ayam dan cili (wow) sampai ala-ala dah nak habis, baru kau curah laghman yang kau order dalam pinggan ni. Sebatikan dengan kuah ayam, sambung makan laghman pulak. Abah bagitahu, tapi kami buat cara kami. Alangkan nak habiskan seekor ayam pun 'berusaha', tak terbayang macam mana nak habiskan laghman pulak. Aduiiii...
Cara nak makan, sepatutnya ratah ayam dan cili (wow) sampai ala-ala dah nak habis, baru kau curah laghman yang kau order dalam pinggan ni. Sebatikan dengan kuah ayam, sambung makan laghman pulak. Abah bagitahu, tapi kami buat cara kami. Alangkan nak habiskan seekor ayam pun 'berusaha', tak terbayang macam mana nak habiskan laghman pulak. Aduiiii...
Alhamdulillah, makanan dalam wishlist dapat kami rasa pada hari kedua kami berada di sini 😄
Perkenalkan chef in action
Cili datang dari kebun belakang kedai
Ayam pun datang dari belakang kedai (sebelah jamban). Gemuk-gemuk ayamnya.
Summer di Xin Jiang memang meriah dengan buah-buahan. Terutamanya honey dew. Tiga kali kami makan honey dew sepanjang berada di wilayah ni. Paling sedap, paling lembut, tekstur smooth datangnya dari trak comel pak cik baju biru yang mundar mandir dua tiga kali depan kedai kami makan. Sudahnya abah belanja kami sebiji. Serius sedap. Paling sedap.
No comments:
Post a Comment